Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILI TESTIRANJE

VIDEO Amerikanci objavili fotografije prototipa podvodnog drona: Klizi kroz vodu, a može i hibernirati na dnu

Foto: NORTHROP GRUMMAN
1/2
03.05.2024.
u 12:06

Northrop Grumman prototip je drona prevezao u modularnim dijelovima iz Marylanda u Kaliforniju

Tvrtka Northrop Grumman dovršila je testiranje prototipa podvodnog drona nazvanog Manta Ray (raža). Cilj ovog projekta jest razviti novu klasu podvodnih dronova koji imaju veliki doseg te su sposobni prenijeti veliki teret i to bez ljudske posade. Testiranje je pokazalo hidrodinamičke performanse na moru, uključujući i podvodne operacije.

– Jednom, kada vozilo krene, klizi pomoću uzgona te se tako kreće kroz vodu. Dizajnirano je s nekoliko odjeljaka za teret raznih veličina kako bi se omogućio širok izbor pomorskih misija – kazao je dr. Kyle Woerner, voditelj programa u DARPA-i, agenciji američkog Ministarstva obrane koja je zadužena za razvoj novih tehnologija za vojsku.

– Naše uspješno, sveobuhvatno testiranje Manta Raya potvrđuje spremnost vozila da napreduje prema operacijama u stvarnom svijetu – kazao je Woerner.

VEZANI ČLANCI

Northrop Grumman prototip drona prevezao je u modularnim dijelovima iz Marylanda u Kaliforniju. Navodi se kako je ovaj pristup demonstrirao učinkovitu logistiku otpreme i montaže te da je tako istaknut potencijal za brzu implementaciju bilo gdje u svijetu, bez potrebe za velikim prostorom na dokovima.

– Izravnom otpremom vozila u njegovo operativno područje štedi se energija koja bi inače bila potrošena tijekom prijevoza – objasnio je Woerner. Northrop Grumman navodi kako će Manta Ry imati napredne mogućnosti zapovijedanja, kontrole i komunikacije, što će olakšati dugotrajne komunikacije uz minimalan ljudski nadzor. Podaci koje prikuplja Manta Ray poboljšat će donošenje odluka za zajedničke snage, pružajući stratešku prednost tijekom misija, navode. ''Raža'' se može spustiti na dno mora i tamo ''hibernirati'', odnosno trošiti vrlo malo energije i čekati upute za drugu misiju.

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

1/17
Ključne riječi

Komentara 4

22
224
12:55 03.05.2024.

Ma najjači su, tri koplja ispred ostalih!!!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:15 03.05.2024.

Treba mu dati ime "Kerč".

IZ
ivan.zorger
14:02 03.05.2024.

Ne nego kreč. Jer je beskoristan ko vapno u moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije